Bijnieruitputting pupil test

Een van de manieren om erachter te komen of je bijnieruitputting hebt, is de pupiltest.

Als je in een donkere ruimte naar licht kijkt, zal de pupil zich onmiddellijk verkleinen. Als je bijnieruitputting hebt, vindt binnen 2 minuten verwijding van de pupil plaats.
Het enige wat je nodig hebt is een zaklamp, een spiegel, een horloge en een donkere kamer.

Ga voor de spiegel staan of zitten en schijn dan vanaf de zijkant van je hoofd met het licht over één oog (niet direct erin). Blijf met het licht over één oog schijnen en kijk er in de spiegel naar met het andere oog.

Je moet meteen je pupil (de zwarte cirkel in het centrum van je oog) zien samentrekken wanneer het licht je oog bereikt. Dit gebeurt omdat je iris, een klein cirkelvormig spiertje, de pupil samentrekt en verwijdt als reactie op het licht. Als je een vorm van bijnieruitputting (adrenia) hebt, dan zal de pupil niet in staat zijn om haar samentrekking vast te houden en zal ze verwijden, ondanks het licht dat erin schijnt, Deze verwijding zal binnen twee minuten plaats vinden, voordat de pupil zich herstelt en weer samentrekt.

Neem met het horloge op hoelang de verwijding aanhoudt en noteer dit samen met de datum. Nadat je dit gedaan hebt moet je het oog laten rusten.

Test iedere maand opnieuw. Als je oog laat zien dat je aan bijnieruitputting lijdt, dient dit ook als een aanwijzing voor herstel. Naarmate je van bijnieruitputting aan het herstellen bent, zal de iris de samentrekking vasthouden en zal de pupil langer klein blijven.

Dit verminderde vermogen van iris samengetrokken te blijven is bij matige en ernstige bijnieruitputting aanwezig maar niet altijd bij milde gevallen.

 
Translate »