Hoe lang duurt het herstel van een burn-out?

Hoe lang duurt het herstel van een burn-out?

Dat is een zeer goede vraag. Helaas is dit per persoon verschillend. De één is er binnen een half jaar vanaf terwijl de ander misschien wel ruim een jaar of nog langer zoet is met de burn-out. Het komt zelfs voor, helaas vaker dan je zou denken, dat iemand nooit helemaal hersteld, altijd het gevoel blijft houden nooit meer volledig de oude te worden.

Burn-out komt niet ineens!

Een burn-out is iets wat je opgebouwd hebt in maanden of zelfs jaren, je hebt jezelf letterlijk uitgeput. We hebben het vast al vaker benoemd: burn-out heeft in tegenstelling wat de reguliere artsen zeggen wel degelijk een lichamelijk component, namelijk de uitputting van je bijnieren. Deze werken al die tijd op volle toeren om cortisol aan te maken in tijden van stress en als dat langdurig is raken ze (gedeeltelijk) uitgeput. En dat voel je, extreme vermoeidheid, lusteloos, depressieve gevoelens en ga zo maar door. Het leven is ineens niet leuk meer. Het is zwaar en moeizaam en alles ziet er somber uit.Burn-out zijn is erg vervelend en er uit komen kan dus een lange weg zijn.

 

Wees lief voor jezelf!

Acceptatie is eerste wat je moet doen. Accepteren dat je ziek bent, dat je opgebrand bent. En dat zal heel moeilijk worden voor zo’n bezige bij als jij, voor iemand die altijd door gaat, zichzelf niet wil laten kennen, geen grenzen heeft. Herkenbaar? Je MOET nu… het is even niet anders. Dus ga op die bank liggen, slaap tussen de middag, geef jezelf de mogelijkheid tot rust en leer je lichaam en geest weer te ontspannen. Wees nu lief voor jezelf.

Pas als je je overgeeft aan je burn-out kun je over gaan tot herstel. Dit zal in stapjes gaan waarbij de regel twee stappen voorwaarts en één stap achterwaarts regel is. Besef dat je goede dagen gaat krijgen en ook slechte dagen. Dat in het begin de slechte dagen zullen overheersen, maar je steeds vaker goede dagen zult krijgen.

 

Herstellen

Toch is het mogelijk om beter te herstellen en sneller. Hier kunnen wij je bij helpen. Je kunt een training, workshop of lezing volgen wat jou op de goede weg helpt. We doen sinds kort veel online zo dat je de deur niet uit hoeft. Ook is er een mogelijkheid dat wat we vertellen opgenomen wordt zodat, wanneer je te moe bent of het gewoon niet meer kunt volgen omdat je concentratie nog niet is wat het moet zijn, je het later terug kunt kijken en luisteren. Wil je een persoonlijk advies dan is dat ook mogelijk. We kunnen een online consult inplannen of een live consult. Neem gerust contact op met ons over de mogelijkheden.

 

 
Comments

No comments yet.

 
Translate »