Waardoor gaat een depressie (niet) over

Waardoor gaat een depressie (niet) over

Afgelopen weekend zag ik op tv het programma ‘Depressiekennistest’. Dit leek me een interessant onderwerp en er vielen me een paar dingen op. Er deden mensen mee die ervaringsdeskundig waren oftewel ze hadden een depressie gehad. Als ik het goed begreep hebben ze allemaal antidepressiva gebruikt. In Nederland wordt dit aan 1,2 miljoen mensen voorgeschreven overigens.

Er zaten interessante vragen bij en het bleek dat mijn kennis over depressie aardig up to date was. Wat ik echter miste in dit programma was dat een depressie tevens verbonden is aan problemen in de darmen en ontstekingen in het lichaam. Wist je bijvoorbeeld dat we in onze darmen bijna net zoveel zenuwcellen hebben als in de hersenen? Je buik vormt dus een extra brein! (zie o.a. hier, en hier). De darmen zijn zo belangrijk want daar vindt de uitwisseling plaats van voedingsstoffen en afvalstoffen. Stel dat daar iets mis is en dat komt bij veel mensen voor (denk maar aan leaky gut oftewel lekkende darm, spastische prikkelbare darm, de ziekte van Crohn enz) dan zouden afvalstoffen in je bloed kunnen komen en de voedingsstoffen in de wc pot. Dan is het niet vreemd dat daar ziektes uit voort komen laat staan dat het een aanwezige ziekte kan genezen!

De spijsvertering en voeding zijn cruciaal: 1) komen de juiste stoffen binnen om onze miljarden cellen de voeding te geven die ze nodig hebben en 2) kunnen we die stoffen op een goede manier verwerken (verteren) tot opneembare voeding? Dat mentale ziekten in verband worden gebracht met niet goed werkende darmen miste ik dus in dit programma. Medicatie bij mentale problemen (psychofarmaca) verergeren problemen met de spijsvertering. Ze leiden bijvoorbeeld tot een tekort aan vitamine B12 en Q10. Ze worden daardoor niet een onderdeel van de oplossing maar van het probleem. Waardoor je meteen snapt dat afkicken zo moeilijk is. Er zijn artsen die zeggen dat het nog makkelijker is om van harddrugs af te kicken dan van antidepressiva.

Voeding
Wat is de juiste voeding en hoe krijg je het vervolgens in je cellen? Daar zijn veel verschillende visies op. Wij zijn geen voorstander van de volledige door de overheid aangeraden ‘schijf van vijf’.  Naast het binnenkrijgen van goede voeding is het net zo belangrijk om verkeerde voeding te laten staan. Dat zorgt er namelijk voor dat de goede stoffen niet aankomen daar waar ze zo hard nodig zijn. Zo kun je bijvoorbeeld niet alle vetsoorten verhitten, er zijn er maar een paar die stabiel genoeg zijn bij verhitting. De andere zullen oxideren en veroorzaken minder doorlaatbare celwanden waardoor je voedingsstoffen niet in je cellen kunnen worden opgenomen. In ons herstelplan voor de bijnieren vind je specifieke voedingstips die je helpen herstellen van een bijnieruitputting (dit is de lichamelijke uiting van een burn-out).

Depressie en burn-out

Super lusteloos en somber zijn de twee grootste klachten bij een depressie. De klachten die bij een depressie voorkomen lijken op die van een burn-out. Ik zeg niet dat het hetzelfde is, zeker niet. De periode van roofbouw die voorafgaat aan een burn-out hoort niet bij een depressie. Bij een depressie zie je vaak dat er traumatische gebeurtenissen in het verleden zijn geweest die niet voldoende verwerkt zijn. Door de overeenkomsten en het grijze gebied van diagnosticering gaat dit nog wel eens mis. Dus dan krijgt iemand met een burn-out de diagnose ‘depressief’. En als je niet oppast krijg je bij een burn-out een antidepressivum voorgeschreven. Dat lijkt mij geen goede zaak. Op onze site vind je veel tips die werken om uit een burn-out te komen.

Meer studenten met een burn-out

Vorige week hoorde ik dat het aantal studenten met een burn-out dramatisch is toegenomen zoals je in dit artikel kunt lezen. Een op de drie studenten loopt het risico om burn-out te raken, dit is voor werknemers een op de zeven en dat is al enorm hoog. Een op de drie!

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de onderwijssector het hoogste percentage medewerkers heeft met burn-out klachten. De sectoren die hierop volgen, staan hieronder deze top 5:

  • Onderwijs
  • Industrie
  • Vervoer en communicatie
  • Zakelijke dienstverlening
  • Horeca

Hoewel ik denk dat in de zorg en bij de hulpverleningsinstanties de risico’s ook groot zijn. Daar zijn veel stressfactoren en heftige gebeurtenissen die aan de orde van de dag zijn.

 Tips

We geven regelmatig lezingen over de juiste voeding bij stress, depressie, burn-out en bijnieruitputting. Op de planning staan lezingen en workshops over allerlei onderwerpen. Houd deze pagina dus in de gaten, en onze Facebookpagina. Like ons om deze te volgen.

Nieuw  We geven nu ook ONLINE lezingen en workshops, die je dus lekker thuis kunt volgen.

Tini

 
Comments

No comments yet.

 
Translate »