Als ik geweten had dat ik zo lang zou leven dan…

Uit een boek over bijnieruitputting waar we het al eens eerder over hebben gehad komt dit plaatje. Het is een plaatje waar ik enerzijds ja tegen kan zeggen maar aan de andere kant ook nee.Waarom ja?
Ja omdat als ik terug kijk op mijn leven ooit ben gaan roken. Je weet dat het ongezond is en toch doe je het en stop je niet zo makkelijk. Uiteindelijk ben ik jaren later toch gestopt maar daar gaat het nu niet om. Zo denk ik dat iedereen wel weet dat bepaalde zaken niet gezond zijn voor je. Roken, alcohol, drugs en heel de dag snacken/snoepen mag duidelijk zijn dat dat niet gezond is.

Waarom nee?
Nee, omdat ik dacht eigenlijk altijd redelijk gezond te eten. Iedere dag brood met smeerbare boter (halvarine), iedere dag daar vleeswaren op of choco pasta (Oké minder gezond uiteraard). Iedere dag aardappelen met stukje vlees en groenten (niet altijd vers), pasta met groenten of rijst met wokgroenten of ander soort gerecht. Elke dag thee en 2 kopjes koffie en in de avond siroop. En ja ik nam ook wel eens koek of chips. Op tijd naar bed en iedere nacht toch minimaal 7 tot 9 uur nachtrust. Ik dacht werkelijk niet zo slecht bezig te zijn. Was altijd slank en kwam nooit in gewicht aan.
Ruim 15 kilo zwaarder
Tot de laatste tien jaar. Meer stress, langdurige stress. Of dit de schuld is geweest of het ouder worden of misschien het stoppen met roken is nog onduidelijk. Feit is dat ik aankwam en niet af kon vallen. Ruim 15 kilo zwaarder en onmogelijk om af te vallen ondanks de drie keer sporten in de week. Ik begreep er niets van.

Verdiepen in
Zo ging ik me verdiepen in bijnieruitputting, voeding en hormonen. Ik kwam erachter dat alles verband hield met elkaar. Als je opgebrand bent (burn-out, bijnieren uitgeput door langdurige stress) dan veranderen je spijsverteringsenzymen en veranderen ook andere hormonen. Als je hormonen overhoop liggen dan is afvallen ineens moeilijker. Vergeet echter niet de voeding die daar mede oorzaak van is/was. Zo kwam ik erachter dat ik misschien toch wel eens te weinig groenten binnen kreeg. Haalde ik dagelijks de aanbevolen 200 gram eigenlijk wel? Nu blijkt zelfs dat 500 gram groenten zoveel beter is. Denk dat de oorzaak daarvan te vinden is in de verminderde aantal vitamines en mineralen wat tegenwoordig nog in onze groenten, zoals dit onderstaande plaatje zo mooi weergeeft. Het is schrikbarend hoe weinig vitamines en mineralen nog in onze voeding zit. Onderzoek is geëindigd in 2002. Nu zijn we 16 jaar verder en eerlijk gezegd wil ik niet weten hoe het er nu voor staat.

Voeding
Terug naar de voeding. Waarom zijn groenten en fruit nu zo belangrijk voor je ? Op de vitamine en mineralen die ze bevatten, bevatten ze ook nog eens veel voedingsvezels. Deze vezels zitten ook in volkoren granen. Denk je gezond te eten door heel donker brood te eten dan kom je bedrogen uit, alleen volkoren brood bevatten die vezels voldoende. Die vezels zijn noodzakelijk voor een goede stoelgang. Zonder vezels kun je darmproblemen krijgen zoals een trage stoelgang, obstipatie en aambeien. Zonder een goede en gezonde darmflora is je weerstand ook minder en kun je ander soort klachten ontwikkelen.

Maar wat als ik nou goed voor mezelf zorg?
Even terug naar het eerste plaatje. Ik weet nu wat goed is voor me en leef er nu ook naar zo veel mogelijk. Natuurlijk neem ik nog wel eens een patatje, broodje, chips of koekje maar nu is dat eerder uitzondering dan regel. Natuurlijk ga ik nog wel eens te laat naar bed of beweeg ik een dag te weinig. Maar gezondheid versus ongezondheid is nu ratio eerder 80/20 dan mogelijk de 50/50 die ik eerst hanteerde (waar ik me uiteraard niet bewust van was dat het zo slecht gesteld was).

Hoe sta jij ervoor?
Neem voor jezelf eens onder de loep hoe dat met jou ervoor staat. Heb jij teveel gewicht? Slechte gewoontes zoals regelmatig alcohol drinken (blokkeert overigens de opname van vitamines en mineralen) , roken of overmatig eten ? Misschien wordt het ook voor jou tijd om er wat aan te gaan doen. Om je gewoonten te veranderen en gezonder te gaan leven. “Als ik wist dat ik zo lang zou leven, zou ik beter voor mezelf gezorgd hebben “. Het is niet te laat om dat alsnog te doen!

Hulp nodig ? 
Leren over gezonde voeding? Leren om je hormonen te resetten? Leren om te ontspannen? Afvallen ? En nog meer…

Binnenkort starten we met online programma’s om jou te helpen. Dat doen we met live contact via video conference. Zo kun je vanuit huis de workshop, lezing of bijvoorbeeld de afval club volgen, deelnemen en aan jezelf werken. Je hoeft het niet alleen te doen.Samen is leuker, motiverender en makkelijker vol te houden dan alles op ‘eigen’ wilskracht..

Janine

 
Comments

No comments yet.

 
Translate »