Stofje tekort

Stofje tekort

Er zijn mensen die een stofje te kort komen waarvoor ze medicijnen slikken. Het betreft hier dan antidepressiva en het stofje dat ze tekort komen is serotonine. Nu wil ik niet ingaan op de werkzaamheid van deze medicatie en al helemaal niet op de schadelijkheid zoals het probleem om er weer van af te komen. Het stofje dat deze mensen missen is een van de pret-chemicaliën in de hersenen.

Hoe kan het dat je een stofje te kort komt en kun je je daar zo down en lusteloos door voelen?
Onze reactie op stress is nog het zelfde als in de oertijd waarin je oog in oog kon komen met een sabeltandtijger. Je lichaam maakt zich gereed en om de aanval van de tijger te kunnen overleven dus moet je keihard kunnen rennen of keihard kunnen vechten. Om dit te kunnen uitvoeren gebeuren er allerlei processen in het lichaam en de belangrijkste zijn: je bloeddruk gaat omhoog, de hartslag gaat omhoog, je bloedsuiker gaat omhoog. Allemaal bedoeld om je te laten overleven op korte termijn. Lang leven is op dat moment niet aan de orde. Je moet NU de aanval trotseren. Daarna komt de rust terug en herstelt je lichaam weer. De belangrijkste stoffen (hormonen) die dit regelen zijn cortisol en adrenaline.

In de huidige maatschappij staan velen continu onder abnormale druk. Het lichaam reageert hier nog steeds zo op alsof er een tijger dreigt. Alleen missen we de herstelperiode. Waarom is dat zo erg? Het stressresponsesysteem stompt af (receptoren worden lui) en je kan op den duur niet meer het echte gevaar van een onbelangrijke dreiging onderscheiden. Het lichaam raakt uitgeput. Overigens is de bouwstof voor cortisol cholesterol, waar we zo bang voor worden gemaakt. Het lichaam maakt het ook zelf aan maar als je het via je voeding tot je neemt (bijv met roomboter of een eitje) maak je het je lichaam wat makkelijker.

Waarschuwingslampjes
Toen ik tegen een burn-out aan zat 10 jaar geleden heb ik alle signalen genegeerd. En hoe meer er waren des te hardnekkiger ging ik door met bewijzen dat er met mij niets mis was. Doordat het lichaam afstompt door teveel in de aanvalsmodus te staan, zie je de waarschuwingslampjes niet meer branden. Waarschuwingen zijn bijvoorbeeld: je hebt een gejaagd gevoel alsof je steeds haast hebt terwijl dat in werkelijkheid niet zo is, je wordt snel kwaad en reageert dat af op mensen die dat niet verdienen zoals je partner of je kinderen, je hebt meer trek in zoete voedingsmiddelen en het liefst na de maaltijd nog  een zoet toetje met chocolade, je krijgt huidproblemen, je buikomvang neemt toe (lovehandles) wat je ook doet om ervan af te komen, je bent langer verkouden, je loopt naar een andere ruimte en vergeet wat je daar ook alweer moest doen enz.  Deze symptomen sluipen erin en je hebt niet door dat het door overbelasting komt. Je zou kunnen denken dat het bij het ouder worden hoort. Dat is niet zo, het is meestal omkeerbaar!

Bewust worden
Er zijn veel manieren om met stress om te gaan en deze verschillen per persoon. De een vindt het heerlijk om zijn hoofd leeg te sporten, de ander kruipt liever in de sauna. Het is belangrijk om altijd ONTspanning tegenover spanning te zetten. Balans zal je redden. We hebben hierover veel tips op onze site gezet. Als je je maar bewust blijft van waar je mee bezig bent.  En tijd besteedt aan dingen waar je blij van wordt. Optrekt met mensen waar je blij van wordt.

Medicatie bij burn-out
Het is een zorg van mij dat mensen met een burn-out medicatie zoals antidepressiva voorgeschreven krijgen. De klachten van een burn-out lijken veel op die van een depressie, uiteraard zijn er ook verschillen maar de extreme vermoeidheid en lusteloosheid zijn bij beide ziektes de hoofdklacht.

Zoals bedrijfsarts Maurice De Valk (RIP) in het voorwoord van mijn boek ‘Stress en burn-out’ al schreef: er is veel foute diagnose met alle gevolgen van dien. Ik citeer: ´ Burn-out is een fenomeen van onze tijd; een welvaartsziekte. Het is het gevolg van teveel stress. Het is een uitputtingssyndroom; ook wel ‘vermoeide helden syndroom’ genoemd. Onderzoek toont aan dat veel burn-out vaak niet juist wordt gediagnosticeerd en ten onrechte vaak in de categorie depressiviteit wordt ingedeeld.

En bij deze diagnose horen helaas vaak medicijnen. Ik ben daar geen voorstander van en denk dat er andere oplossingen zijn. Medicijnen genezen de oorzaak niet, ze onderdrukken de klachten. Soms is dat nodig maar in veel minder gevallen dan waarin nu een recept wordt uitgeschreven.
Als je naar de garage gaat omdat er waarschuwingslampjes branden en de monteur zegt: ik heb ze uitgedraaid hoor, rij maar weer verder.. let wel zonder dat er een reparatie heeft plaatsgevonden, hoe vind je zoiets?

Deze aanpak is natuurlijk niet effectief en zo  moeten we dus al helemaal niet met ons lichaam omgaan. Ziekte is meestal niet de afwezigheid van een medicijn, wel de afwezigheid van juiste voeding en een ontspannen manier van leven.

De Gezond en Wel Academie staat voor een totale aanpak voor wat betreft de gezondheid: mentaal, emotioneel en lichamelijk. In het kort: mentaal –>gedachten ombuigen, emotioneel –> oud zeer opruimen en lichamelijk – > je goed voeden met echte voeding en blijven bewegen.

Tip: In het Energiebalansprogramma word je op alle onderdelen uitgebreid begeleid om de oorzaak van je klachten en vermoeidheid aan te pakken.

Tini

 
Comments

No comments yet.

 
Translate »