Jezelf veroordelen of accepteren?

Praktijk

In mijn praktijk ben ik vaak mensen tegen gekomen die zichzelf veroordeelden,  zichzelf niet konden accepteren hoe en wie ze zijn. Weinig mensen zijn echt tevreden met hun lichaam, er is altijd wel iets wat anders of beter zou kunnen.

Uiterlijk veranderen

Om dingen aan zichzelf  te veranderen gaan mensen een dieet volgen, sporten, kleding aanpassen, (veel) make-up gebruiken, gebit  correctie door middel van een beugel toe laten  passen of een tatoeage nemen als versiering.   Sommige mensen  gaan nog verder en laten hun lichaam door een arts verbeteren,  plastische chirurgie toepassen om die borsten te vergroten, te verkleinen,  vet weg te laten zuigen,  neuscorrectie,  ooglidcorrectie en wat nog meer mogelijk is.

Over wat mensen met hun lichaam doen geef ik geen oordeel,  ik kan het zelfs begrijpen. We worden immers constant blootgesteld aan het ideaalbeeld, mooie modellen die je iedere dag op tv ziet, in reclame,  op internet en in films. We willen daar graag bij horen.

Veroordelen

Maar we veroordelen als mens niet alleen ons uiterlijk,  ook ons innerlijk is vaak niet goed genoeg. De stemmen uit het verleden van onze opvoeders, onze familie, leerkrachten en vrienden galmen na in ons hoofd. Als we een fout maken is de kans groot dat je jezelf in gedachte bestraft. “Stom van me zeg, dat is dat nou over het hoofd gezien heb”, “Wat ben ik toch een **** dat ik dit fout gedaan  heb”. Je hebt vast een beeld van wat ik bedoel. Ook dat we bepaalde zaken vast toch niet kunnen (“wou dat ik dat kon”, “ik kan het niet “, “ik durf het niet “ enz).

Waarom we onszelf zo vaak veroordelen is in mijn optiek wel interessant maar niet relevant.  Wat ik wel belangrijk vind is hoe je dit kunt veranderen.

Jezelf accepteren

Tijdens de lezingen en soms ook tijdens de trainingen benoem ik de film What the bleep do we know  of het vervolg Down with the rabbit hole. Het gaat onder andere over kwantumfysica, over onze manier van kijken naar de wereld,  maar ook naar onszelf.  De film heb ik een paar keer bekeken en wat me vooral bijgebleven is hoe de hoofdrol speler, een dove vrouw, zichzelf steeds veroordeelt, hoe boos ze is op de wereld en op zichzelf. Haar reis en haar leerervaringen die ze op doet doen haar uiteindelijk tot inzicht komen. In deze scène is ze in de badkamer en beseft dat zij diegene is die zichzelf veroordeelt, dat ze niet van zichzelf houdt en vooral dat het tijd is voor verandering. Ze pakt lippenstift en begint te schrijven op haar armen,  mooie woorden, lieve woorden van zelf acceptatie en zelf liefde. Wat klinkt dat zoetsappig niet ?

Mr. Emoto

Maar als jij niet van jezelf houdt, jezelf niet accepteert zoals je bent,  hoe kun je dan verwachten dat een ander dat wel doet ?

Mr Masaru Emoto heeft het effect van woorden op water onderzocht. Hij heeft 3 potten met water gevuld en heeft deze ieder in een aparte kamer geplaatst. Daarna is hij tegen de eerste pot een week lang lief en aardig gaan praten, de tweede pot heeft hij compleet genegeerd en de derde heeft hij dagelijks uitgescholden. Na deze week heeft hij het water apart van elkaar ingevroren. Na invriezen is hij gaan kijken wat voor soort ijskristallen het water per pot geworden is. De pot die genegeerd werd hadden de ijskristallen zoals we die in de winter ook wel eens aantreffen op onze ramen, de pot waar hij lelijk tegen  gedaan had, daarvan waren de ijskristallen lelijk van structuur,  de pot waar hij lief en aardig tegen gedaan had waren de ijskristallen prachtig van. Mooier dan de ijskristallen die we gewend zijn.

Als je dit beseft en je beseft dat we voor ongeveer 70% uit water bestaan, wat denk je dat er dan gebeurt als je jezelf weer eens veroordeelt op je uiterlijk, je misstap die je gemaakt hebt of op iets wat jij toch niet kan?

Liefde voor jezelf

Dit wetende, is het dan niet beter om te leren jezelf te accepteren? Dankbaar te zijn voor dit lichaam wat je toch nog steeds in leven houdt? Dat jou toch zo ver gebracht hebt als waar je nu bent? Besef dan ook dat fouten maken iedereen kan overkomen,  dat het geen fout is maar een leerervaring. Vertrouw meer op je lichaam, op het zelf herstellende vermogen en ga beter voor jezelf en je lichaam zorgen.  Word bewust van wat je denkt,  wat je tegen  jezelf zegt. Vind je dit lastig? We geven workshops op dit gebied om jou te helpen jezelf meer te accepteren en  bewust te worden van je gedachten.

Janine

 

 

 
Comments

No comments yet.

 
Translate »